Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Παρέμβαση του Patras Pride στην εκδήλωση της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Κανένα ροζ πλυντήριο δε θα σας ξεπλύνει!*
Σήμερα, Παρασκευή 1/06 η νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οργανώνει εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πάτρα στα πλαίσια της καμπάνιας με τίτλο: “Είναι θέμα αγάπης, όχι φύλου”. Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, τα οποία τίθενται κατά τους διοργανωτές ως τα νέα μεγάλα στοιχήματα για μεταρρύθμιση του αστικού κώδικα.
Ποια είναι τα μέτρα που θέσπισε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και με υπερηφάνεια προβάλλει:
• Σύμφωνο συμβίωσης
Αποτελέι το μόνο τρόπο νομικής αναγνώρισης της σχέσης ενός ομόφυλου ζεύγους περιορίζοντας φυσικά τον αριθμό των μελών σε δύο καθώς επίσης ΔΕΝ προβλέπονται γονεϊκά δικαιώματα και ευνοϊκότερες φορολογικές διατάξεις, όπως στο γάμο.
• Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου
Προϋποθέτει πιστοποίηση φύλου ενώπιον δικαστηρίου, διαζύγιο και νομική απάρνηση του ρόλου τού ενδιαφερόμενου ατόμου ως βιολογικός γονέας. Ακόμα ΔΕΝ περιλαμβάνει άτομα intersex και non-binary (**), άτομα που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, άτομα κάτω των 17 ετών. Τέλος, δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής τέτοιων εγγράφων περισσότερες από μία φορές.
• Αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
Είναι δυνατή πλέον η αναδοχή μεταξύ δύο ατόμων που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, η οποία όμως ΔΕΝ αποτελεί τεκνοθεσία καθώς είναι προσωρινή και δεν προβλέπει για το ζευγάρι νομική αναγνώριση ως γονείς του παιδιού. Επίσης, σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γεώργιο Παπαφιλίππου, “με το παρόν νομοσχέδιο ούτε επιτρέπεται η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ούτε ανοίγεται το παράθυρο μέσω της αναδοχής” ενώ για όσους υποστήριξαν το αντίθετο δηλώνει ότι “για αντιπολιτευτικούς λόγους γίνεται σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας”.
Όλα τα παραπάνω προφανώς δε μας καλύπτουν. Και δε μας καλύπτουν όχι μόνο γιατί είναι ελλειπή αλλά και γιατί είναι βαθιά υποκριτικά. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχοντας καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να περάσει τα πιο επιθετικά νεοφιλελεύθερα μέτρα ( χτύπημα στην απεργία, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, νέος σωφρονιστικός κώδικας κ.α.) προσπαθεί να διατηρήσει ένα πλαστό “ανθρώπινο” χαρακτήρα μέσω επιφανειακού τύπου θεσμικές εκχωρήσεις. Χτίζοντας λοιπόν ένα προφίλ “φιλικό” σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει ως μόνο στόχο να στρέψει την γνώμη της κοινότητας υπέρ του. Ταυτόχρονα όμως, σε συνεργασία με τους ακροδεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες, καταδικάζει τις ζωές χιλιάδων μεταναστών/ριών, προβαίνει σε πλειστηριασμούς, καταπατά θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα ενώ αφήνει το περιβάλλον και τα ζώα απροστάτευτα.
Το ανθρωπιστικό προσωπείο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μας πείθει. Η πραγματική διαπάλη ενάντια στην πατριαρχία, τον σεξισμό και κάθε μορφή συστημικής καταπίεσης έρχεται μέσα απο συνεχείς κοινωνικούς αγώνες, παρεμβάσεις και κινήσεις με στόχο τον ίδιο το μετασχηματισμό της κοινωνίας σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Από ό,τι φαίνεται είναι όντως θέμα αγάπης, για τις καρέκλες τους.
(*) με τον όρο pinkwashing αναφερόμαστε στην τακτική της πολιτείας και άλλων εξουσιαστικών μηχανισμών να αυτοπροσδιορίζονται ως φιλικοί σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
με στόχο της προώθηση ενός προοδευτικού και κοινωνικά ανεκτικού προφίλ
(**) άνθρωποι που δε “χωράνε” στο δίπολο άντρας-γυναίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου