Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Σχετικά με όσα συνέβησαν στο 6ο αυτοοργανωμένο Patras Pride

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις του 6ουαυτοοργανωμένου Patras Pride στο θεατράκι του Φάρου. Η φετινή μας θεματική ενότητα ήταν το safe space, δηλαδή η διεκδίκηση ενός ασφαλούς χώρου ύπαρξης και έκφρασης για όλ@ εμάς που δεν συμβαδίζουμε με τα ετεροκανονικά μάτσο πρότυπα της κοινωνίας.

Φέτος όμως κατά τη διάρκεια του party μετρήσαμε αρκετά περιστατικά όπου βρεθήκαμε να εκδιώχνουμε άτομα που έχουν συμπεριφερθεί κακοποιητικά και είναι γνωστά σε εμάς μέσα από κοινοποιημένες καταγγελίες έμφυλης βίας. Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτά τα άτομα παρέμεναν για αρκετή ώρα στο χώρο, παρά τις αντιδράσεις μας, συνεχίζοντας την αναβίωση του τραύματος για πολλά από εμάς που δεν νιώθουμε άνετα μαζί τους.

Μερικές από τις φράσεις που ακούσαμε είναι «Εγώ δε φεύγω από εδώ, δε θα μου πεις πού θα πάω», «Τι λες ρε για μένα; Θα σε σκοτώσω» (από άτομο που κυκλοφορεί με σουγιά), «περιμένετε να χαιρετήσω πρώτα τους φίλους μου», «έλα να τα πούμε μόνοι μας να μου πεις τι έχω κάνει», «μην τους πιστεύεις τι λένε για το φίλο μου, και για μένα έχει βγει καταγγελία βιασμού χωρίς να ισχύει», «I have got wife and children» (χωρίς εδώ να γίνεται αντιληπτή η αίτια που κάναμε επίπληξη στο συγκεκριμένο άτομο το οποίο συνέχιζε να απλώνει χέρι και να δικαιολογείται). Πρόβλημα υπήρχε και στο χώρο που βρίσκονταν οι τουαλέτες, καθώς εκεί παραβιαστικά άτομα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν ανά διαστήματα θηλυκότητες με την επιτακτική φράση «Θες παρέα;».

Το αποκορύφωμα της βραδιάς συνέβη γύρω στις 5:30 το πρωί, όπου μια ομάδα μάτσο συντρόφων ξεκίνησε διαπληκτισμό και ξύλο μέσα στο χώρο του πάρτυ εναντίον τριών άλλων cishet* ανδρών. Η περιφρούρηση δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις ακριβείς αιτίες του συμβάντος, καθώς παρά τις απορίες μας και την ανησυχία μας, λαμβάναμε συνεχώς διαφορετικές απαντήσεις. Και οι δύο πλευρές έπειτα προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τη στάση τους με χειριστικό και σεξιστικό τρόπο, ενώ εξ αρχής αμέλησαν να απευθυνθούν στην περιφρούρηση λόγω των θηλυκοτήτων που την αποτελούσαν.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με όλες τις άλλες παραβιαστικές και επικίνδυνες συμπεριφορές που συνέβησαν παράλληλα στο χώρο είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η μουσική άρα και το πάρτυ, καθώς η κατάσταση γύρω μας είχε ξεφύγει με μη ανεκτές συμπεριφορές.

Το Σάββατο 10 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η πορεία με αφετηρία την πλατεία Όλγας. Πριν κατεβούμε στο δρόμο, βρεθήκαμε πάλι αντιμέτωπα με άτομα που εκδιώχθηκαν το προηγούμενο βράδυ, καθώς επίσης και με δημοσιογράφους που κάθε χρόνο δημοσιεύουν φωτογραφίες με τα πρόσωπα και τα σώματα των ατόμων της πορείας χωρίς τη συναίνεσή μας. Αυτό μπορεί να φέρει εμάς και τις αδερφές μας σε δύσκολη θέση, ειδικά όταν εκθέτει τη σεξουαλικότητα και την έκφρασή μας (outing). Τέλος, οι ίδιοι δημοσιογράφοι είναι που έχουν εκφράσει επανειλημμένα μισογυνίστικο και εθνοπατριαρχικό λόγο μέσα από τα άρθρα τους.

Έπειτα, όταν η πορεία διέσχισε την πλατεία Γεωργίου βρεθήκαμε αντιμέτωπ@ με μια μεγάλη ομάδα εφήβων, κυρίως αγοριών, οι οποίοι φαινόταν ότι μας περίμεναν. Αρχικά, ξεκίνησαν με χλευαστικά σχόλια ενώ έπειτα πέταξαν ένα δυναμητάκι στο μπροστινό σημείο της rainbow σημαίας σε άτομα της περιφρούρησης. Μάλιστα, επιχείρησαν να κάνουν και συντονισμένη επίθεση, η οποία όμως απέτυχε χάρη στη δυναμική και το πλήθος της πορείας.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι εκτός από την κρατική μ(π)ατσίλα , έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά ομοφοβικά, τρανσφοβικά και σεξιστικά περιστατικά καθώς και συμπεριφορές που διαιωνίζουν και κανονικοποιούν την κουλτούρα του βιασμού.

Για εμάς το Patras Pride, είναι πολύ σημαντικό να διεκδικούμε και να διασφαλίζουμε έναν χώρο που όλα μας θα υπάρχουμε άνετα, το safe space μας από εμάς για εμάς. Είναι ανάγκη να μη μείνει καμία μόνη απέναντι στο βίωμά της και μέσα από συντροφικές σχέσεις, κατανόηση και φροντιστικότητα να ενδυναμωθούμε.

ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΣΕΝΑ ΑΔΕΡΦΗ

 

*cisgender(όχι trans) και ετεροφυλόφιλο (heterosexual) άτομο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου